Jdi na obsah Jdi na menu
 


Alba

 Dostupná alba si můžete objednat zde na stránkách Petra Linharta.



Více detailů...Místa častých zjevení  

MBT: Andrea Landovská, Petr Linhart, Vít Kahle, Antonín Bernard, host: Vladimír Dobeš. Vyšlo v roce 1992 na MC (F-ART), remasterovaná CD edice 2000 (Indies). Kámen na obalu se nazývá Zkamenělý pastýř a stojí poblíž Klobuk na Slánsku. Dříve prý měl jméno Pastýř se stádem, protože na poli bylo zvláštních kamenů více, jak praví starší zprávy o vyoraných balvanech ze stejného materiálu. Dnes tu Pastýř stojí osaměle, zato je však vždy uváděn na prvním místě ve společnosti českých "menhirů".

Songy a ukázky   Mp3 ke stažení: Chuchle   Recenze

 

 

Více detailů...Gabréta 

MBT: Andrea Landovská, Petr Linhart, Vít Kahle, Antonín Bernard. Vyšlo v roce 1996 na CD a MC (Indies). Album bývá řazeno k nejvýznamnějším počinům české scény devadesátých let. Gabréta je z antických pramenů známé starověké jméno Šumavy. O Gabrétě píše známý dějepisec a zeměpisec Strabón (ve druhém století našeho letopočtu), na Ptolemaiově mapě je označena jako Gabréta hylé (pohoří Gabréta). Jméno je odvozeno z keltského slova gabro - kozorožec, tedy Gabréta = Pohoří kozorožců. Ve středověku se většinou používal název Les (latinsky Silva, viz např. Kosmas) nebo v češtině Hvozd. Český název Šumava se objevuje poprvé až v polovině 16.století. Ještě roku 1679 informuje Bohuslav Balbín, že Silva Gabreta se česky jmenuje Šumava. 

Songy a ukázky   Mp3 ke stažení: Gabréta   Recenze

 

 

Více detailů...

 Babí Jan 

MBT: Andrea Landovská, Petr Linhart, Vít Kahle, Antonín Bernard. Vyšlo v roce 1998 na CD a MC (Indies). Fabián, horský duch Brd, obdoba krkonošského Rýbrcoula. Podle pověsti býval kdysi rytířem, jehož opuštěná nešťastná milenka zaklela v lesního ducha. Od té doby nemá klid a toulá se po Brdech v okolí svého hradu. Jeho sídlo je na hoře Babě nad Hostomicemi (odtud také zván Babí Jan). Objevuje se jako tlustý vousatý mužíček v mysliveckém šatě, a tak byl také zobrazován v místním lidovém umění, v šatech z kůry a stromových šišek. Ozývá se táhlým houkáním, jímž děsí lidi, ale jinak jim neškodí. Na Babě se dodnes ukazuje skalisko zvané Fabianova postel, kde prý odpočívá. Často bývá viděn i na magické brdské hoře Plešivci, kde má i svou zahrádku. V tuhých zimách prý na Plešivci plane Fabianova vatra, ke které se přicházejí ohřát zvířata ze širokého okolí. Podle další pověsti přichází na zem vždy po sedmi letech, strávených kdesi mimo tento svět, aby zde dalších sedm let prožil. Lidé se z jeho příchodu radují, protože přináší štěstí a dobrou úrodu.  

Songy a ukázky   Mp3 ke stažení:  Fabián   Recenze

 

 

Více detailů...Ryba ryb

MBT: Andrea Landovská, Petr Linhart, Vít Kahle, Antonín Bernard, hosté: Marek Štifter, Pavel Fanta, Tomáš Makovský. Vyšlo v roce 2000 na CD a MC (Indies). " 'Existuje v kapele nějaká opozice proti možné elektrifikaci?' ptali jsme se jich před dvěma a půl rokem. Tehdy Majerovy brzdové tabulky, jedna z nejsvébytnějších 'domácích kapel', vydaly své třetí album Babí Jan a na nadhozenou otázku odpovídali lakonicky 'Ne'. Bylo dobré to slyšet: protože jakkoli je opakování jistě matkou moudrosti, zároveň v sobě skrývá nebezpečí stereotypu.
Na první poslech je nové album skupiny Ryba Ryb 'léčbou šokem'. V ryze akustických krajinomalbách přibyly nové, dosud nezazkoušené odstíny, Tabulky si po letech pro účely nahrávání pořídily bubeníka, přijaly na milost elektrické kytary a do své neuchopitelné hudby vkomponovaly moderní technologie. Studio se stalo dalším nástrojem. Když skupina dva dni po Mikuláši album v Akropoli pokřtila, stálo v druhé polovině koncertu na pódiu hlasité (leč nikoli hlučné) combo. Ale pozor: jak koncert ukázal, základní poznávací znamení zůstala zachována."

(Radek Diestler a Petr Korál, Rock & pop). 

Songy a ukázky   Mp3 ke stažení: Paní z vln   Video: Lucie a slunovrat   Recenze

 

  

Více detailů...Pálava

MBT: Andrea Landovská, Petr Linhart, Vít Kahle, Antonín Bernard, hosté: Marek Štifter, Tomáš Makovský. Vyšlo v roce 2004 na CD (Indies). Pálava je symbol ohně a vyprahlé krajiny rozpálené poledním sluncem, je to druhé jméno Pavlovských vrchů nad jihomoravským Mikulovem. Pálava jako posvátné pohoří, k němuž od věků směřují pohledy lidí z okolních rovin, místo legend, hradů a kaplí, ztracený svět divokých květů, vápencových skal zářících za úplňku, hlubokých soutěsek, hlásek a úkrytů z dob barbarských vpádů. Železná věž na vrcholu září do tmy jako maják, lovící z éteru nedořečené fragmenty zvuků. Pálava je královna svůdkyň a příběhů, silné víno, démon poledního času. Styl alba, jež bylo realizováno s výrazným přispěním elektronických podkladů, nazývá kapela slovem "folktronic".

Songy a ukázky   Mp3 ke stažení: Volání jara   Recenze


  

Více detailů...Petr Linhart – Sudéta.

Vyšlo v roce 2007 na CD (Indies MG). Sólový projekt kapelníka MBT, realizovaný společně s Markem Štifterem. Peterem Binderem, Alešem Charvátem, Pepe Štěpánkem a Tomášem Makovským. Songy a ukázky, mp3 zdarma, recenze a mnohem, mnohem více najdete na www.sudeta.cz.

 

 

ObrazekNoc ozvěn

Majerovky: Alice Holubová j.h., Petr Linhart, Vít Kahle, Antonín Bernard, Tomáš Makovský. Vyšlo v roce 2008 na CD (Indies MG). Album nahrané živě při koncertu v brněnském klubu Stará pekárna 3.března 2008 obsahuje krom čtyřech nových skladeb průřez dosavadním repertoárem, takže je zároveň jakýmsi "best of". V řadách Majerovek se zde poprvé objevuje zpěvačka Alice Holubová. Album nebylo kromě nutných studiových editací nijak dále dohrávané.

Songy a ukázky   Mp3 ke stažení: Červená tma   Recenze



 

Více detailů...Petr Linhart – Autobus do Podbořan.

Vyšlo v roce 2010 na CD (Indies MG). Druhý sólový projekt kapelníka MBT, realizovaný společně s Markem Štifterem. Alešem Charvátem, Pepe Štěpánkem a Tomášem Makovským. Volné pokračování Sudéty z roku 2007. Songy a ukázky, fotografie, recenze a mnohem, mnohem více najdete na www.petrlinhart.cz.

 

 

Samplery a kompilace:

Noční proud (The best of Indies Records), Gabréta, Indies Records 1997
Motýlí hra, Fabian, FT records + Indies Records 1999
Bohemian Celtic Feelings, Gabréta, Sony Music Bonton 1999
Czech Alternative Music vol. V, Kruhy v polích, Indies Records 1999
Czech Alternative Music vol. VI, Uprostřed vody, Indies Records 2000
Czech Alternative Music vol. VII, Paní z vln, Indies Records 2001
Salute Zappa!, We Are Not Alone, Black Point records 2003
Legendy folku, Gabréta, Universal (Venkow Records) 2003
Indies Records 2004 & Best of 15 years, Hvězdopanna & Gabréta, Indies Records 2004
Havěť všelijaká, Zvířátka, Indies Records 2005



Dostupná alba si můžete objednat zde na stránkách Petra Linharta.