Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recenze Ondřeje Bezra na serveru iDnes.cz

10. 6. 2008

 

 

Brzdové tabulky v půli cesty k Majerovkám

Skupina Majerovy brzdové tabulky pod obměněným jménem natočila nové album - tentokrát živý záznam z klubu Stará pekárna. Nese název Noc ozvěn.
Kapela si dnes říká trochu podivně Majerovky brzdové tabulky. Podle protagonistů jde ale jen o jakési "přechodové stadium". Majerovky se jim zkráceně říkalo odjakživa, a toto jediné slovo se v budoucnu zřejmě stane i oficiálním názvem, po odbourání onoho "technického" sousloví, které se, konec konců, k hudbě kapely nikdy moc nehodilo.
Pozvolné přejmenování ale není jedinou změnou, kterou album Noc ozvěn traktuje, dlouholetí posluchači kapely se setkají ještě s jednou, daleko podstatnější. Původní zpěvačka Andrea Landovská, která byla v Majerovkách více než deset let, odešla sice už v roce 2004, ale teprve teď si soubor našel plnohodnotnou náhradu.
Je jí Alice Holubová, dobře známá jako zpěvačka Pavlicovy "alternativní cimbálovky" Hradišťan. Holubová na živé nahrávce zpívá několik písní, které byly parádními čísly Andrey Landovské, a logicky se tak vystavuje - a nejen ona, ale i celá kapela - srovnání.
Holubová je samozřejmě profesionálně na výši, její zpěv má charakter, který dobře známe. Fanoušek Majerovek si ale přece jen bude muset zvykat. Zatímco Landovská působila (hlasově, ale konec konců i vizuálně) jako tajemná divá žena, jejíž temný výraz skvěle korespondoval s pohanskou atmosférou hudby i textů Majerovek, Alici Holubové tento rozměr trochu chybí.
To samozřejmě nemusí nutně znamenat minus pro budoucnost Majerovek, pokud autoři repertoáru (a zpěváci mužských partů) Petr Linhart a Vít Kahle přizpůsobí svůj rukopis zpěvaččinu naturelu. Album obsahuje čtyři novinky, zpívané ovšem pánskou částí souboru. Té civilnosti je ale - v kontextu tvorby Majerovek - v písni Mlžná přece jen zbytečně moc.
Živé album Majerovek rozhodně není špatné ani zbytečné. Kdyby nic jiného, dává signál o stálé existenci kapely (která nebyla v poslední době úplně jasná, zvlášť v souvislosti s velmi kladně přijatým sólovým albem Petra Linharta Sudéta). A jeho obsah vlastně celkem přesně vystihuje ono přechodové stadium. Počkejme si tedy, až se z Majerových brzdových tabulek stanou opravdové Majerovky.


hodnocení iDNES.cz: 60 %

Autoři:
Ondřej Bezr iDNES.cz




http://show.idnes.cz/brzdove-tabulky-v-puli-cesty-k-majerovkam-fg7-/hudba.asp?c=A080606_173228_hudba_ob