Jdi na obsah Jdi na menu
 


Noc ozvěn - oblíbené dotazy, oblíbené odpovědi

25. 7. 2008

Co všechno chcete vědět o Noci ozvěn, ale bojíte se zeptat, když vidíte naše drsné tváře.

Proč jste se rozhodli natočit právě živou desku ?

K Majerovkám patří jistá vášeň pro lov nejrůznějších bobříků odvahy a živý bobřík nám do sbírky ještě chyběl. Ale především jsme chtěli mít album, které si lidé mohou koupit přímo po koncertě a na  kterém si ten koncert vlastně mohou odnést domů. Album, které autenticky zaznamenává naši současnou tvář, předchozí alba jsou už tak trochu historie.

Poslední album MBT nazvané Pálava vyšlo v roce 2004. Co se od té doby v kapele změnilo ?

Celkem krátce po vydání Pálavy z kapely odešla zpěvačka Andrea Landovská, která s námi zpívala téměř od samého začátku, od roku 1991. Vyrovnávali jsme se s tím různě - většinu písní si museli převzít Petr a Vítek, asi rok s námi v rámci svých časových možností některé koncerty zpívala Soňa Tomečková. Bubeník Tomáš Makovský se stal stálým členem Majerovek. A na začátku roku 2008 k naší velké radosti přichází v roli stálého hosta zpěvačka Alice Holubová.

Jak jste se seznámili s Alicí Holubovou ?

Může za to železná věž na Pálavě, nejdřív nám pochytala zvuky z vesmíru na předchozí album a teď nás propojila s Alicí. Máme takovou specifickou kapelní víru, která nám říká, že vše přichází víceméně samo, když pro to nastává ten pravý čas.

Které písně na albu Noc ozvěn uslyšíme ?

V podání Alice Holubové sedm takových těch velikých songů pro ženský hlas - Kotys, Paní z vln, Rybou ryb, Červená tma, Srpeček, Fabián a Gabréta. Vítek Kahle přichází se třemi novými, vlastně docela autobiografickými písněmi (autorské duo Kahle/Linhart): Mlžná, Nejdek a Ústa. Zpívá také úvodní song, pro MBT zcela výjimečný - je to irský tradicionál, slyšený od Pogues a česky otextovaný jako Přízrak z Londonderry. Krom toho jsou na albu písně Den svaté Anny, Princezna, Pálava, Perychta a Lucie & slunovrat, v podání buď  Vítka Kahleho nebo Petra Linharta.

Je album Noc ozvěn opravu živé ?

Ano, ve studiu jsme prováděli pouze nejnutnější editace. Liší se jen pořadí skladeb.

Co říkají na změny ve vašem souboru vaši příznivci ?

Samozřejmě se nám zdá, že prostě musí být nadšeni ! Ale zatím známe jen ten brněnský vzorek ze Staré pekárny, s těmito posluchači jsme si užili velmi příjemný večer a tímto jim také děkujeme za skvělou spolupráci při natáčení alba.

Majerovky brzdové tabulky - to je překlep ?

Ne, to je schválnost. Majerovky - to je zkrácený název, kterým nám stejně kdekdo říká. My jsme se rozhodli, že se k němu zkrátka veřejně přihlásíme. Je to jakýsi mezikrok, po kterém zůstanou už nejspíš jenom ty "Majerovky". S přibývajícím věkem nám už začíná záležet na tom, aby se nás babičky nebály.

Kdy se od Majerovek dočkáme řadové desky ?

Až křídla múz dostatečně zastíní naše každodenní nehudební starosti ! Možná, možná to bude další, tentokráte řadový živák, ale necháme se sami sebou překvapit.

 

 Ptali se a sami odpovídali : Majerovky